Nu skal vi høste årets første lækre spæde rabarber
Jeg har i vinter talt rabarber med mange husmødre, og har lært, at der er brug for lidt ekstra vejledning.
Rabarber er meget lette at arbejde med. Har du flere end du straks kan bruge, så træk 1 gang per uge, og kom overskuddet i fryseren. Rens dem, skyl dem, skær i passende stykker og pak i poser med 1 kg. Når du vil bruge de frosne, så lad dem råsylte natten over, med 300 g sukker. Næste dag er de klar til at koge – Husk mine sorter er så fulde af smag og farve, at du kan lave saft og pulp/marmelade af de samme. Når de har kogt nogle få minutter, så op i et dørslag, når du har fået saften, koger du pulpen op og smager den til, den kan evt. mangle sukker.
Rabarbermarmelade: Let og billigt pålæg. Du koger rabarberne med sukker, kommer det på glas. Marmeladen er klar, rabarberne indeholder selv stivelsesmidlet pectin, så det sparer du. Du kan variere ved at blande lidt jordbær i.
Husk altid at have makroner og rabarbermarmelade på lager. Så skal du bare have fat i piskefløde, og du kan på få minutter lave en rabarbertrifli. Har du mistet opskriften, kan du på nettet finde den under Rabarberkongen.
Husk rabarber er de første vigtige vitaminer du kan høste i din have.
Glæd jer. Sidste år fik jeg henvendelse fra en gruppe ingeniørstuderende fra Aarhus. De lavede rabarbersnaps og havde hørt der skulle være nogle specielt lækre sorter nordenfjords. De fik prøver af alle de sorter jeg havde, fint mærket så de kunne vurdere sorterne individuelt. På betingelse af de skulle rapportere tilbage. Bedste smag og udseende. Der kommer en repræsentant fra gruppen indenfor nogle få uger, og så kan I se resultater i lokalaviserne.
Vinrabarber
Svendborg Vinrabarber, var for 70-80 år siden den lækreste og mest populære sort. Men når noget er populært, glemmer man at tænke på kvaliteten og de degenererede så meget at det ikke kunne betale sig at dyrke den. Man fik simpelthen for få gram. Jeg brugt nogle år på at udvælge de bedste, planter gang på gang, og idag er frodigheden genskabt, og jeg har nogle fine planter, der giver lange stængler, cirka 150 per plante p.a. som stadig har den fine smag, som vinrabarber er berømt for. Det må da glæde mange haveejere. Fra 1. maj er du velkommen til at ringe, hvis du vil sikre dig nogle af denne sjældne plante.
Rabarberkongen
Fakta
Rabarber er en lavkaloriegrøntsag, der primært består af vand. Den indeholder dog også en række vitaminer og mineraler, herunder vitamin K, C, og A samt kalium, calcium, og magnesium. Rabarber er også en kilde til kostfibre, som kan være gavnligt for fordøjelsen. Det er vigtigt at bemærke, at rabarberblade indeholder oxalsyre, som kan være giftigt i store mængder, og derfor bør de undgås.