Jødekager fra Skæves gamle stenovn smagte himmelsk

Skæve Borgerforening var i skarp konkurrence, ikke kun med det lunefulde sommervejr, men også med et utal af andre af lørdagens mange arrangementer i Vendsyssel. Det satte også sit præg på besøgstallet til foreningens årlige trailermarked ved borgerhuset i Brønden.
Stadepladserne var gratis, og det var der da også flere kræmmere, som havde valgt at gøre brug af, og deres udvalg af varer var særdeles bredt og fyldt med masser af interessante og anvendelige ting og sager. Der blev da også handlet rundt omkring, selv om kræmmerne sikkert godt havde set lidt flere kunder.
Til gengæld var der god omsætning på de altid lækre nybagte jødekager fra byens gammeldags træfyrede stenovn.
Fyret op i tre dage
Det kræver et vist håndelag at få liv i den gamle ovn, som i god tid skal fyres op med brænde i en bestemt rækkefølge og tempo. Niels Søgaard var fyrbøder på den opgave, og han begyndte allerede onsdag eftermiddag at sætte ild til de første pinde i den gamle stenovn. – Det er vigtigt, at fyre op stille og roligt for at beskytte ovnen, så den ikke revner. I begyndelsen er det med restetræ og måske grene fra byens anlæg, forklarer Niels, som hver fjerde time døgnet rundt har været over ovnen med nyt brænde. – Til sidst er det godt med noget løvtræ, som brænder længere, understreger Niels.
Der er plads til en plade med 24 kager ad gang i ovnen, men inden vi kommer så langt, skal kagerne hæve i rasteskabet, og det er så smart indrettet i den bagerste del af ovnen, forklarer Niels, mens han viser det særligt indrettede rum frem.
I bageriet
Dejen til de mange jødekager er lagt i erfarne hænder på tidligere bager Kaj Klausen, som dagen igennem er travlt beskæftiget med at rulle ud, putte remonce på, rulle sammen og skære ud inden kagerne bliver placeret på bageplader. – Vi laver dej til ca. 300 kager sådan en dag, fortæller Kaj, som anvender en opskrift, der går mange år tilbage. – De siger godt nok, at det er en opskrift fra den tidligere Hellumbager, og måske er det rigtigt, men allerede da jeg var i lære, var det en meget gammel opskrift.
Det er tydeligt, at Kaj ikke har glemt sit håndelag for det går som på samlebånd, selv om det er en del år siden, han har været i bagerfaget. – Jeg kom i lære hos bageren i Klokkerholm i 1963, fortæller Kaj, og opgaven med at bage jødekager til forskellige arrangementer har jeg nok haft i de sidste 17-18 år bl.a. her i Skæve.
Kaj får god hjælp af Jens Larsen, som også har opnået en ret god rutine, som assisterende ”bagersvend”, og det er ham, der sørger for, at Niels Søgaard har noget at putte i ovnen.
Ude ved ovnen er den frivillige opgave, som Niels har påtaget sig, noget der kræver hans fuld opmærksomhed, for det tager kun 2-3 minutter at bage en plade jødekager, og resultatet smager himmelsk.
ÅB