Foredrag om Sæby og Hørby under 2. verdenskrig

Sidste onsdag havde Hørby Pensionistforening inviteret Henning Sørensen, der bor i Sæby til at komme og fortælle om Sæby og Hørby under 2. verdenskrig.
Omkring 35 spændte tilhørere sad omkring bordene og var klar til at høre om tiden omkring 2. verdenskrig i og omkring Sæby og Hørby, men allerførst bød formanden, Einar Kristensen velkommen til forsamlingen og der blev sunget en rigtig forårssang nemlig: Velkommen lærkelil og så var det tid til at lytte til Henning Sørensens foredrag.
Han havde en billedeserie med, der fulgte hele foredraget og gjorde det meget lettere at følge med, når han guidede tilhørerne rundt i både Sæby og Hørby i løbet af foredraget og han opfordrede undervejs til, at man stillede spørgsmål eller kom med kommentarer til det man hørte og så.
Han fortalte først generelt om 2. verdenskrig og havde billeder på skærmen, der viste, at Sæby allerede den gang var en turistby – der var også billeder af de store virksomheder i byen nemlig slagteriet, skotøjsfabrikken, Pluto og Jernstøberiet.
Han kom også ind på, at Hørby på den tid havde mange butikker.
Herefter fortalte Henning Sørensen om de tyske soldater, der var i både Hørby og Sæby og så selvfølgelig også om flugtruten fra Sæby til Sverige og de dramatiske dage og den store modstand og om de tyske flygtninge i både Hørby og Sæby.
Hvordan var så hverdagen under krigen – det var en hverdag med mørklægning, luftalarmer og rationering og her nævntes bl.a. Rich-kaffeerstatningen, som tilhørerne godt kendte.
Der blev også fortalt om Alsangsstævner og Algang, der hver især samlede rigtig mange mennesker.
Efterhånden var Henning Sørensen i sit spændende foredrag nået til 1944, hvor det danske politi blev taget af tyskerne og her fortalte han om, at i Sæby var der mange, der nåede at flygte til Sverige og at der blev dannet et vagtværn, da politiet var væk.
Hvor opholdt de tyske soldater sig så i Sæby? Hovedkvarteret var, hvor Friskolen ligger nu og man lejede sig ind på Søbadet, Kilden og Langtved og endelig da også i Lille Strandhave på Solsbækvej og der blev lavet en flyveplads på Sæbygårdvej. I Hørby anvendte de dele af Håndværkerskolen, hotellet, missionshuset og Enigheden.
Flugtruten til Sverige fra Sæby, som af nogle regnes for det største bidrag til modstandskampen startede i 1944 og Henning Sørensen havde gode billeder på skærmen til at illustrere hele forløbet, mens han fortalte, hvordan man havde logiværter i Sæby til dem, der ventede på at blive fragtet over. De fleste, der var involveret i flugtruten blev i 1945 arresteret af Gestapo og blev sendt til Frøslevlejren. Herefter berettede eftermiddagens foredragsholder om den danske modstandsbevægelse og sabotagen mod tyske interesser og etablering af en lokal afdeling af undergrundshæren – de militære grupper, der blev etableret over hele landet.
Selve befrielsen og hvad der skete i den forbindelse blev naturligvis også nævnt i eftermiddagens foredrag og her blev der bl.a. fortalt om de første englændere, der kom til Sæby og blev fejret af byen og der blev også fortalt om de tyske flygtninge, der i 1945 kom til Danmark og hvor af de sidste først kom hjem 1949.
Henning Sørensen rundede sit foredrag af med emnet: Eftertidens dom – hvordan blev de tyske flygtninge behandlet – det er der delte meninger om – alt afhængig af øjnene, der ser, som han sluttede af med at sige.
Der var kaffebord undervejs med dejlige boller og lækker kringle og her gik snakken om det tunge emne om krigen den gang, som Henning Sørensen fortalte om på en måde, der gjorde, at man var med hele vejen rundt ledsaget af billeder,der også fortalte en hel masse og gav anledning til spørgsmål undervejs fra tilhørene.
Eftermiddagen sluttede med endnu en fællessang og en meget oplagt sang til at runde eftermiddagen af med nemlig: En lærke letted’, der er skrevet i 1945 af Mads Nielsen.
Jo-Jo