Per Pallesen tryllebandt publikum i Østervrå

Mandag den 3. marts gæstede Per Pallesen Østervrå – på foranledning af Østervrå Seniorer – og nok var der en del grå hårpragter blandt de ca. 150 fremmødte, men der var dog osse folk til stede, som endnu ikke er seniorer.
Per Pallesens livsberetning startede med hans fødsel den 30. april 1942 i Aars. Herefter fulgte en kort beskrivelse af hans bedsteforældre og forældre og hans barndom i Aars, hvor han som 5 årig var på Aars Hotel med sine forældre og se ”Den skønne Helene” og han, tryllebundet af forestillingen, vidste at han ville være skuespiller. Han har aldrig villet være andet.
I skolen blev hans far kaldt til samtale efter 3. real og fik at vide, at Per var en kvik og vellidt dreng, men at han var doven og derfor skulle gå 3. real om, hvilket Per var meget ked af. Hans far bad ham så mindeligt om at tage sig sammen og det gjorde han for han var træt af at skulle gå om. Han skubbede sport og andre fritidsinteresser ned på en andenplads og gav sig til at arbejde med skolesager – han kunne nemlig godt.
Skålede med kongen
Som dreng var Per FDF’er i Aars og da han var 9 år var de på påskelejr på Cimbrerborgen ved Trend. Per blev sendt til købmanden og da han havde handlet, spurgte købmanden ham, om han ville med ud bagved og hilse på kongen. Det sagde Per ja til og ude i baglokalet sad kongen på en melsæk og drak en øl.
Per blev budt på en sodavand og de skålede og snakkede lidt om, at Per ville være skuespiller og at Frederik var Kongen af Danmark og købmanden supplerede med, at han havde bolcher med det navn. Da Per fortalte om det tilbage på lejren, var der ingen der troede på ham.
Næste dag da Ingrid og Frederik kørte i procession i byen blinkede kongen til Per og det undrede kammeraterne sig over og Per kunne så igen fortælle om skålen i baglokalet hos købmanden.
Mange år senere, fortalte Per historien til Dronningen, hvortil hun svarede: ”Ja, min far var svært glad for bajersk øl”.
Apropos Dronningen, så har han danset lancier med hende – på hendes opfordring, og han har også været hos hende og takke for et ridderkors.
Efter realen kom Per i lære i Sparekassen, hvor han kedede sig bravt og i den samme periode, lykkedes det for ham at komme ind på Aalborg Teaters elevskole, hvor han læste hos Inger Bagger, hvorfor han undlod at gå op til eksamen i dobbelt bogholderi.
Hæren kalder
Da han var næsten færdig på teaterskolen blev han indkaldt som soldat i Aarhus. Han ville ikke rigtig makke ret og blev straffet med kachotten, hvilket behagede ham særdeles godt for der var god mad, fjernsyn og mere frihed – han fandt dog ud af, at de ni dages kachotferie blev lagt til hans tid som værnepligtig i den bageste ende.
Efterfølgende ville hæren at han skulle være sergent, men han ville hjem og gøre sin skuespilleruddannelse færdig. Han måtte bede Karen Marie Løwert, som var leder af Aalborg Teater, om hjælp og han blev således udstationeret i Hvorup, hvorfra han kunne gøre sin skuespilleruddannelse i Aalborg færdig.
Livet som skuespiller
Herefter fulgte et spændende liv med masser af forskellige skuespillerjobs rundt om i landet med både fiaskoer og succeser. Han havde mødt og scoret Kirsten Peüliche og de to flyttede til København og havde mange fælles jobs.
Per fortalte mange historier fra forskellige scener, teatre og om kollegaer og også om et tæt samarbejde med bl.a. Dirch Passer og Poul Reichhardt. Han lagde ikke skjul på, at der blev drukket meget alkohol i branchen, men sådan er det heldigvis ikke længere, forsikrede han.
I 1978 var Eddie Skoller blevet chef for Hjørring Revyen og ringede og spurgte Per, om han ville være med. Næsten samtidig spurgte Aage Stentoft ham, om han ville være med på Tivolirevyen og spille sammen med Dirch Passer, men der var noget med en lønforhandling, der ikke lykkedes, trods Dirchs generøsitet, og Per sagde ja til Hjørring Revyen og har tilbragt 35 somre i Vendsyssel.
At han valgte Vendsyssel fremfor Tivolirevyen, har han aldrig fortrudt, fortalte han. Det var her ”Dansk Naturgas” med Mathiesen og fru Kristof opstod. Som en sidebemærkning fortalte han, at Tommy Kenter altid improviserede så meget, at det var en vanskelig opgave.
De mange somre i Vendsyssel har givet ham et godt billede af, hvordan vendelboer er og det fik vi så en del, ganske underholdende, smagsprøver og eksempler på.
Pallesen og Pilmark
En anden meget stor succes i Pallesens liv var Pallesen og Pilmark Show, hvor koncepetet var to ”pingviner” og to sorte flygler og resten kender vi vist alle. De var på turné i en stor del af Verden med showet og det er blevet vist i 85 lande.
Tjener Bolt
Så var der jo også tiden med Matador. Det var en vidunderlig tid, fortalte Per. Det var så spændende og alle de søde kollegaer var der. Vi indspillede Matador om formiddagen i fire sæsoner – seks afsnit af gangen.
Seks børnebørn
Per har to døtre, Trine og Sofie som begge er gået i forældrenes fodspor og er succesfulde skuespillerinder. De har skænket Per seks børnebørn og dem er han meget optaget af. Jeg havde nok for travlt da vores piger var små, fortalte han, men NU har jeg tid og elsker at tilbringe den med mine elskede børnebørn.
Bagsiden af medaljen
Bagsiden af et glamourøst liv kan man læse om i bladene, hårde skilsmisser, stress og i 2004 var han helt utrolig heldig med, at der var en ambulance meget tæt på, da hans aorta bristede og han hurtigt kom afsted. Hvis jeg var kommet ind fem minutter senere, havde det været slut der, fortalte han.
Han overlevede og lever i bedste velgående. Han har lige fået nyt knæ og derfor var han ikke så godt til bens, men fortælleevnen var der ikke noget i vejen med og man fik indtryk af, at han bare kunne blive ved.
KØH2