Flot fremmøde til foredrag med Per Jensen

Lokalhistorisk Arkiv for Flauenskjold og Omegn har i år 50 års jubilæum. Samtidig er det også 80 år siden besættelsen af Danmark sluttede. I den anledning havde arkivet inviteret til foredrag med Per Jensen (tidligere TV2 Nord). Per Jensen har kaldt sit foredrag ”Den tavse tilgivelse”.
80 personer var mødt op torsdag aften i Flauenskjold Kulturhus til foredrag, kaffe og kage. Et flot fremmøde som arkivet var meget overvældet over.
Birger Skovholm fra bestyrelsen bød velkommen, og kunne berette om at der der den 21. september 1942 var afholdt møde i DNSAP på selvsamme sted, der dengang selvfølgelig hed Flauenskjold Kro. Mødet havde deltagelse af partiets leder Frits Clausen.
Per Jensen indledte sit foredrag med et par personlige anekdoter. Han kunne således fortælle at det var tredje gang han var på Flauenskjold Kro. Første gang var nytårsaften 1965, da han som 16 årig indtog det meste af aftenen på kroens toilet. Det var således første gang han stiftede bekendtskab med alkohol. Anden gang var året efter til bal på kroen, hvor hans kæreste fra Dybvad slog op.
Så det tredje besøg indtraf altså først nu efter stærk overtalelse af Runa Christensen.
Per Jensen er født i Agersted, og hans foredrag omhandler derfor, i høj grad, det faktum at Agersted var højborg for nazismen i Vendsyssel, og målt på indbyggere faktisk i hele landet.
Dyrlæge Philip Hoffmann-Madsen fra Agersted var formand for den lokale afdeling af DNSAP, der er forkortelsen af Dansk National Socialistiske Arbejder Parti.
Efter krigen fandt han, som så mange andre nazister et fristed i Argentina.
Max Arildskov var en anden fremtrædende dansk nazist. Per Jensen havde derfor dristet sig til at spørge, hans mangeårige havekollega på TV2 Nord Henrik Arildskov, om hvorvidt han var i familie med ham, hvortil Henrik havde svaret ”Nej for fanden”.
Som sagt var der samlet mange nazister i og omkring Agersted, men Per Jensen kunne dog berette at der stort set ikke have været nogen form for ballade i byen, selvom det selvfølgelig ikke var alle der var lige glade for tyskerne. Livet i byen gik videre med fælles arrangementer som dilettant, Sankt Hans- og sommerfester.
Dog blev Agersted Mejeri bombet den 13. marts 1945, og da ejeren var en del af DNSAP, forlød det at brandbilerne fra Falck i Dronninglund var hele to timer undervejs.
Efter krigen gik livet videre i Agersted, og det blev kun til stille protester, f.eks. i form af at hvis der var to købmænd i byen, hvoraf den ene havde været nazist, så handlede man måske kun hos den anden købmand. Heraf titlen på foredraget ”Den stille tilgivelse”.
Per Jensen kunne dog også fortælle at hans far, der var smedemester i byen, havde beordret familien til at handle med alle.
Børnene voksede op med deres kammerater, og man vidste selvfølgelig godt hvem der havde været nazister, men det var ikke noget der påvirkede samværet mellem byens børn. Per Jensen kunne da også fortælle at det først var for nylig at ham og hans mangeårige kammerat havde fået talt om ”det”.
Per Jensen havde været med fra starten da Agersted drengeorkester blev stiftet, og de spiller stadigvæk sammen, under navnet Agersted Brassband.
Alt i alt et meget spændende foredrag med humoristiske indslag undervejs.
Det var i hvert fald spændende at høre om 2. verdenskrig i et mere lokalt perspektiv.
Til slut var der spørgsmål fra forsamlingen, og flere fik også en snak med Per på tomandshånd efter foredraget.
Birger Skovholm takkede forsamlingen for det flotte fremmøde, og kunne endvidere fortælle at Lokalhistorisk Arkiv for Flauenskjold og Omegn, i anledningen af 50 års jubilæet holder ”Åbent Hus” søndag den 6. april i foreningens lokaler på Flauenskjold Skole. Men mere om det i avisen senere.
Tekst og fotos: IS