Politikere fra Frederikshavn byråd på besøg
Høringsfristen vedr. opsætning af solcelleanlæg udløb den 28. august og som nævnt på mødet i Præstbro i samme anledning, så havde politikerne valgt kun at lytte og ikke deltage i en debat før efter høringsperiodens afslutning.
Af den grund havde beboerne på Badskærvej i Dybvad og beboerne på Havensvej ved Hørby inviteret politikerne til at komme på besøg hos dem og med egne øjne se – ligesom i Præstbro, hvad det er for et område, man så brændende ønsker, bliver taget af programmet for opsætning af solceller.
Man startede hos Pia og Kurt på Badskærvej. Her deltog naboerne, Anita og Jørgen og fra Dybvad Borgerforening deltog Stig Henriksen. Fra Frederikshavn Byråd var det Helle Madsen, ”Vandrestier og cykelruter”, Peter Sørensen og Mette Hardam alle sammen fra Venstre og Karl Falden fra Socialdemokratiet, der deltog.
Martin Christensen, der ejer jorden, som et eventuelt solcelleanlæg skal placeres på, var også med på mødet. Efter velkomst af Kurt, startede man med at gå en runde på jorden omkring Kurt og Pias ejendom, der har en udsigt som det er svært at løsrive sig fra og det hele blev godt fulgt på vej af Kurts udlægning af, hvad det betød for dem og hvad det ville gøre ved hele herlighedsværdien, både for Pia og ham selv og for naboerne, hvis et evt. solcelleanlæg placeres her. Der var undervejs mulighed for at stille spørgsmål og kommentere det man så.
Martin Christensen fortalte ”Vandrestier og cykelruter”at selve dialogarbejdet omkring placering af solceller er uddelegeret til solcellefirmaet. Han sagde også, at han ikke havde haft kendskab til selve placeringen og det fik Peter Sørensen ”Vandrestier og cykelruter” der er formand for Plan- og Miljøudvalget, til at sige, at det var en stor overraskelse for ham, at Martin, der er lodsejeren i den her forbindelse, ikke kendte til placeringen.
Efter en hyggelig kaffepause var der tid til at debattere. Kurt opfordrede alle til at melde ud. Han sagde selv bl.a. endnu engang: Vi undrer os – og vi bekymrer os.
Martin Christensen gav ligeledes udtryk for, at han ikke følte sig ordentlig informeret. Der blev også spurgt ind til menneskehensyn under debatten – det virker som om ”Vandrestier og cykelruter” det ikke er medregnet.
Undervejs i debatten sagde Peter Sørensen fra Plan- og miljøudvalget ”Vandrestier og cykelruter”, at han da sagtens kunne se, at her er der et hus, der bliver fuldstændig omgivet af solceller. Han sagde også, at det er vigtigt, at det her bliver landet så ikke nogen føler, at det bliver trukket ned over ørerne på dem.
Stig Henriksen, Dybvad Borgerforening, stillede spørgsmål om mere belastning på transformatorstationen og der blev naturligvis også spurgt om, hvad nu med Pias arbejde som dagplejemor i tilfælde af, at man bliver omgivet af alle de solceller – for som Pia og Kurt har påpeget i deres høringssvar, så kan man i et dokument fra det påtænkte solcelleanlæg i Aalbæk se, at der tages højde for brand, beredskab og lyd ved etablering af sådanne anlæg og det tyder da på ”Vandrestier og cykelruter” at det hverken er ufarligt eller uden gener at bo i nærheden af et sådant anlæg. Masser af gode spørgsmål og indlæg kom der, som politikerne kunne tage med hjem til det videre forløb.
Efter besøget hos Pia og Kurt på Badskærvej i Dybvad, havde politikerne lavet aftale med beboerne på Havensvej ved Hørby om at aflægge dem et besøg for at se det område, der er foreslået til placering af solceller. I øvrigt endnu en gang en fantastisk flot udsigt og et område, der giver ro i sindet, når man kigger ud over det.
Området her er et meget kuperet terræn og man har her netop fået en kommentar fra Danmarks Naturfredningsforening, hvor formand Eigil Torp Olesen i nov. 2019 skriver: At flade arealer, der ligger i god af stand fra højere beliggende arealer bør prioriteres, dels af hensyn til minimering af risiko for gener i form af reflekser og dels for at sikre at arealerne med solceller kan skjules effektivt ved randbeplantning.
Beboerne i området ved Havensvej vil gerne have mere luft omkring området og der tænkes ligeledes på det rige dyreliv.
Peter Sørensen fra Plan- og Miljøudvalget kunne sagtens følge, hvad beboerne mente, når de gav udtryk for, at de ville være tilfredse, hvis det bare kunne flyttes og rettes lidt til – men at man allerhelst ville ønske, at det ikke bliver til noget.
Helle Brinkman sagde på alles vegne, at det er vigtigt for os, at I som politikere forstår vores bekymringer.
Man konstaterer også fra naboernes side, at lodsejeren, Martin Christensen, friholder sig selv.
Endelig faldt samtalen også på den situation, hvor solcelleanlægget skal tages ned igen – hvad sker der så – har kommunen planer med det.
Man kunne spørge: Hvad er kommunens energipolitik – lød det til slut.
Jo-Jo