Opdag den lokale historie ved gården Skavange
Lokalhistorie: Aftenudflugt til det middelalderlige voldsted ”Skattevange”
De lokalhistoriske Foreninger i Thorshøj og Østervrå inviterer endnu en gang til en historisk aften med tidligere arkivar og lokalhistoriker Jørgen P. Clausager i fortællerens rolle, når turen går til gården Skavange mandag aften den 27. maj.
Forhistorie har det med at fortone sig og næsten forsvinde ud af vores bevidsthed ved tidens tand, samfundsudviklingen og menneskers trang til at forny og udvikle. Rundt omkring i vores landskaber findes stadig mange spor efter flere hundrede års historie, ikke noget vi går og bider mærke i, sådan i det daglige, men i hænderne på fagfolk kommer historien til live – måske kun for én enkelt aften, men det er bestemt også spændende nok.
Skavanges voldsted
”Skattevange” er et voldsted, der kan dateres helt tilbage til middelalderen. Det er levnet efter et betydeligt borganlæg, som ligger umiddelbart vest for den nuværende gård Skavanges have. – Vi mødes på Skavanges gårdsplads, Vangvej 17, og går i samlet flok hen til voldstedet, oplyser aftenens historiske guide Jørgen P. Clausager, som her vil fortælle om voldstedet og dets historie. Det er en rigtig god ide, at huske praktisk fodtøj, tilføjer Clausager.
Tilhørerne vil her få indblik i, hvordan det er lykkedes at datere voldstedets historie helt tilbage til 1494, og måske går historien endnu længere tilbage, men her er fagfolkene lidt på ukendt grund. – Vi kender simpelthen ikke stedets historie før 1494, så her kan vi kun gætte, fortæller Clausager, som dog vil forsøge at knytte nogle faktuel historiske begivenheder i Danmark til stedet, som begrundelse for, hvorfor borganlæg og voldsteder blev opført. I tiden efter 1494 er der adskillige dokumenter, som fortæller, hvordan Skattevange og senere Skavange har skiftet ejere på flere forskellige måder.
Et par muntre folkesagn vil også indgå i aftenens fortælling, og det kunne måske få skattejægere til at spidse ører, for her er nemlig tale om nedgravede guldmønter.
Aftenen slutter med hyggeligt samvær og kaffe i Skavanges maskinhus, og her opfordrer arrangørerne deltagerne til at medbringe et krus og en stol. Alle er meget velkomne til den historiske aftentur, som vil gøre dig klogere på den helt nære og lokale historie.
– Det er anden gang vi inviterer til en fælles aftenudflugt. I 2023 gik turen til langdyssen ”Rampen” i Try, en særdeles velbesøgt aften med omkring 100 deltagere, og vi håber også på et velbesøgt arrangement denne gang, lyder det fra de to lokalhistoriske foreninger.
ÅB