Første i Danmark: Ny CT-scanner i Nordjylland skal forbedre diagnosticeringen af sportsfolk
Sportsmedicinsk Center i Frederikshavn har netop modtaget en stor donation på over to millioner kroner, som skal gå til en ny avanceret CT-scanner, der ikke findes andre steder i Danmark. Den nye scanner har en lav stråledosis og scanner patienten stående med vægtbelastning, hvilket skal bidrage til at forbedre diagnosticeringen af sportsfolk samt styrke forskningen inden for idrætsskader.
Hvert år rammes mange danskere af skader i forbindelse med sport og motion, som kræver udredning og professionel behandling for at komme i bedring. Ser man på de seneste studier udført på området, er der tale om op mod 750.000 danskere årligt, hvilket svarer til hver 8. dansker.
Hos Sportsmedicinsk Center i Frederikshavn genkender man billedet af den høje skadesfrekvens. Centeret, som er specialiseret inden for behandling af idrætsskader, tager hvert år imod omkring 1000 patienter, som er kommet til skade i forbindelse med motion.
Nu skal en ny CT-scanner, som i disse uger er ved at blive installeret på Sportsmedicinsk Center, imidlertid bidrage til at styrke diagnosticeringen inden for idrætsskader, således man i fremtiden vil kunne give en endnu bedre behandling af de mange skadesramte danskere. Hos sportscentret, der i foråret indviede nye lokaler på Regionshospitalet i Frederikshavn efter to år i Hjørring, er det ambitionen at revolutionere udredningen af sportsfolk og motionister med en ny teknologi, som ikke findes andre steder i Danmark.
– Vi har allerede de lægefaglige kompetencer på et højt niveau til at kunne udrede atleter og motionister, men vi har gennem længere tid haft et ønske om at kunne yde en supplerende billeddiagnostisk udredning. Det kan vi nu med en ny CT-scanner, der har en markant lavere stråledosis end normalt, hvilket gør, at man vil anvende den i flere situationer. Derudover er det særlige ved scanneren, at patienten undersøges stående med vægtbelastning, hvilket giver os mulighed for at analysere skadesproblematikken på en helt anden måde end tidligere, lyder det fra Thøger Persson Krogh, der er ledende overlæge på Sportsmedicinsk Center Frederikshavn.
Investeringen i den nye CT-scanner er muliggjort gennem en donation på over to millioner kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden, som med donationen ønsker at bidrage til en mere grundig og detaljeret udredning af sportsfolk eller patienter med idrætsskader.
– Sportsmedicinsk Center er allerede på Danmarkskortet, når det kommer til professionel udredning inden for sportsskader, hvilket er et godt eksempel på, at geografien ikke er og bør være en hindring for at få den rette behandling. Med donationen ønsker vi at støtte op om en helt ny teknologi, der endnu ikke findes i Danmark, og som kan hjælpe sportsfolk og motionister med udredning på et niveau, som ikke er set tidligere, siger Anker Laden-Andersen, bestyrelsesformand i Melsen Fonden.
Nye muligheder inden for forskning
Udover at den nye CT-scanner bidrager til et grundigere udredningsforløb for sportsfolk og motionister, giver det også personalet hos Sportsmedicinsk Center en unik mulighed for at udvide forskningsfeltet inden for idrætsskader. Også fra politisk side er der stor glæde over donationen fra Melsen Fonden:
– Vi er utrolig taknemmelige for at modtage denne donation fra Melsen Fonden. Den nye CT-scanner vil ikke kun være med til at give vores elitesportsudøvere såvel som den almene motionist grundigere udredningsforløb. Scanneren vil også give personalet på Sportsmedicinsk Center en unik mulighed for at udvide forskningsfeltet indenfor idrætsskader og dermed bidrage til det høje faglige niveau, siger formand for Sundhedsudvalget i Region Nordjylland, Malou Skeel (V).Hun bakkes op af Thøger Persson Krogh, som håber, at scanneren kan bidrage til en bedre forståelse af de ledproblemer, der ikke umiddelbart kan forklares gennem for eksempel røntgen og MR-scanning.
CT-scanneren bliver taget i brug i løbet af december, og personalet på Sportsmedicinsk Center kommer selv til at betjene scanneren, hvilket betyder, at udredningsforløbet for patienterne bliver effektiviseret sammenlignet med tidligere.
– I og med at vi selv kan betjene scanneren på vores klinik, betyder det, at vi kan foretage scanningen med det samme, og at patienten får svar på undersøgelsen samme dag. Derfor kan vi nu lave et accelereret udredningsforløb og undgå lange ventelister, slutter Thøger Persson Krogh.