75 sange, fire kor og masser af sangfællesskab i Østervrå
Fælles Sangdag i Østervrå havde engageret sig med fire kor, som dagen i gennem hjalp med at føre publikum igennem ikke mindre en 75 sange fra Højskolesangbogen, og dertil havde hvert kor selv udvalgt tre sange, som de undervejs gav som ”solooptræden”.
For andet år i træk havde bibliotekar Knud Hjørnholm taget initiativ til en Fælles Sangdag i Østervrå, og han var selv i konferencierens rolle hele dagen. – Sidste år havde vi jo også besøg af to kapaciteter sammen med fire kor, men i år havde vi desværre ikke helt den sammen pose penge til at arrangere Fælles Sangdag for, men jeg håber, at et mindre og lidt mere beskedent program også kan gøre det, lød det i Hjørnholms velkomst – og det kunne det.
Inden sangen for alvor fik lov at lyde i Østervrå Kulturhus, blev deltagerne varmet op af korleder Karen Lyng, og som hun selv konstaterede, det er da utroligt, hvad man kan få folk til, mens vi alle stod og svingede med armene og udstødte den ene mærkelige lyd efter den anden.
”Kor for Sjov” og ”Fladstrandkoret” under ledelse af Karen Lyng fyldt formiddagen ud med et dejligt afvekslende program. Begge kor havde musikalsk ledsagelse af en særdeles livlig og virtuos pianist i skikkelse af Jørn Hald, der i det daglige også trakterer Skæve Kirkes orgel, som organist. Jørn kom ind i mellem på ekstra udfordrende opgaver, med noder han ikke havde set før, men det klarede han i flot stil.
”Østervrå Kirkes Voksenkor”, der i daglige tale går under kælenavnet ØV-koret, hvilket selvfølgelig slet ikke er retfærdigt for det velsyngende kor, tog over efter frokosten, og endnu en gang med en særdeles engageret korleder Christina Thoft i spidsen.
Det lokale kor blev afløst af ”Frederikshavn Mandskor”, som sluttede dagen i sikre hænder hos en lige så entusiastisk korleder Gitte Nielsen. Hun kunne også bidrage med en meget underholdende historie om høns, hvilket fik både Knud Hjørnholm og et kormedlem til at føje endnu et par sjove anekdoter til underholdningen.
Kæmpe sangskat
Publikum kunne hele dagen komme og gå, som det passede dem. Det betød, at dagens antal af deltagere var i konstant bevægelse, men dem, der valgte at få det hele med, og dem, der valgte en kortere deltagelse. Fælles for alle var, at de fik lejlighed til at synge et bredt udvalg af den kæmpe store sangskat, som Højskolesangbogen kan bidrage med.
Dagens repertoire var på forhånd fastlagt til at tage udgangspunkt i Højskolesangbogen, og de fire kor, havde på forhånd afleveret hver sin liste med forslag til sange.
Sange skrevet til en særlig begivenhed, som f.eks. Genforeningen i 1920, Storebæltsbroens indvielse, diverse jubilæer og DGIs Landsstævner. De kan også være skrevet med et særligt budskab – og dem var del af, desværre stadig højaktuelle – ikke mindst med tanke på den aktuelle ufred, og vores ønske om fred i verden. Hovedsageligt blev der sunget danske sange af både ældre og nyere dato f.eks. Sanne Salomonsen, Gasolin og Kim Larsen, men flere gange blev der også slået over i engelske med tekster og musik af bl.a. Lennon og McCartney, Bob Dylan og Pete Seeger.
Vi kom i den grad rundt i Højskolesangbogen med i alt 75 sange, og dertil kom de tre, som hvert kor havde valgt at synge i ”solooptræden”. På den måde nåede vi tæt på 90 sange.
Fælles Sangdag var tilrettelagt i et samarbejde med Bibliotek & Borgerservice, Østervrå Borgerforening og Østervrå Menighedsråd samt ØVIs Venner, der stod for frokosten og Østervrå Seniorer, der solgte kage og kaffe.
ÅB