Vittrup Skolen – Fri Fagskole en realitet

Med tilladelse fra Undervisningsministeriet og imponerende lokal opbakning åbner skolen den 6. august 2017
Med en solid lokal opbakning og en tilladelse fra Undervisningsministeriet er initiativtagerne bag Vittrup Skolen – Fri Fagskole nu ved at gøre klar til at tage imod de første elever ved skoleårets begyndelsen den 6. august 2017. Som den første medarbejder er forstander Søren Jacobsen allerede ansat og i fuld gang med arbejdet.
– Vi har oplevet en helt utrolig opbakning fra lokalsamfundet, og uden den opbakning og engagement var det ikke muligt at puste nyt liv i de bygninger, hvorfra der har været drevet undervisning siden 1920 og senest med Vittrup Efterskole, understreger formanden for bestyrelsen bag Vittrup Skolen – Fri Fagskole, Jørgen Larsen. Skolen har med borgerlån, foreningslån og LAG-midler i hånden har været i stand til at købe bygningerne.
Fri fagskole er et undervisningstilbud til unge, der af forskellige grunde ikke er en del af det etablerede uddannelsessystem. På den fri fagskole bliver de unge enten klar til at begynde på en ungdomsuddannelse eller til at komme i beskæftigelse.
– Vi håber på at kunne byde op til 40 unge mellem 18 og 25 år velkommen på Vittrup Skolen – Fri Fagskole til august. Statistisk set består 10-12 pct. af de unge aldrig folkeskolens afgangsprøve. Andre opnår ikke mindst 02 i gennemsnit i dansk og matematik ved afgangsprøven og kan derfor ikke umiddelbart blive optaget på en erhvervsuddannelse. Vi forestiller os, at især disse to kategorier af unge vil være blandt ansøgerne til en plads på Vittrup Skolen – Fri Fagskole, forklarer Jørgen Larsen, der tilføjer, at skolen er en kostskole, hvor eleverne bor og spiser.
Skolen tilbyder tre faglinjer, nemlig Landbrug & Hest, Mad & Service og Håndværk. Valgene er omhyggeligt valgt i samarbejde med lokale virksomheder og landbrug, som er villige til at tage nogle af de unge i praktik i løbet af skoleåret. Vittrup Skolen – Fri Fagskole håber på en aftale med faglærere fra erhvervsskolerne, der vil undervise i de erhvervsrettede fag, mens læreruddannet personale vil varetage undervisningen i de mere traditionelle skolefag. De unge, der gennemfører undervisningen på Vittrup Skolen – Fri Fagskole og opfylder adgangskravene til en erhvervsuddannelse, kan springe Grundforløb 1 over i den videre uddannelse.
– Den massive, lokale opbakning til Vittrup Skolen – Fri Fagskole er en af grundene til, at jeg kan se et spændende potentiale i projektet, fastslår forstander Søren Jacobsen, der har en årelang erfaring i at undervise de grupper af unge, som i kraft af et forløb på Vittrup Skolen – Fri Fagskole kan komme videre med en ordinær ungdomsuddannelse eller varig beskæftigelse. Det er derfor også ham, der har beskrevet det pædagogiske fundament, der efterfølgende har fået Undervisningsministeriet til at give grønt lys for projektet.
– Vittrup Skolen har en stærk pædagogisk profil, hvor alt samvær og alle relationer hviler på den narrative teori og en løsningsfokuseret tilgang. Det er ganske enkelt en bestemt måde at være i verden på – nysgerrig, lyttende, anerkendende, ansvarlig og rummelig med stærkt fokus på ressourcer og potentialer. Alle på og omkring Vittrupskolen – Fri Fagskole vil mærke den ånd, der er kommet for at blive, slutter Søren Jacobsen.