Vendsyssel Årbog er lokalhistorie med både drama og spænding
Den spanske Syges hærgen i Frederikshavn, den korrekte fremstilling af et drabeligt skibsforlis og en spændende skattejagt i Anchers Hus er blot tre af 10 interessante lokalhistoriske beretninger læserne kan glæde sig til i årets udgave af Vendsyssel Årbog.
Der er lagt op til et bredt udvalg af artikler i 2023-udgaven, som historiker Erik Christensen indleder med en barsk beretning om, hvordan Den spanske Syge huserede i Frederikshavn og omegn lige efter 1. verdenskrig. Til gengæld er museumsdirektør Mogens Thøgersen kommet højt til vejrs i den første ballonflyvning i Vendsyssel, der fandt sted i 1910 og fik særdeles meget opmærksomhed.
En grundig og detaljeret oversigt over klostre i Vendsyssels middelalder, kan læserne sætte sig ind i med hjælp fra museumsinspektør Morten Larsen fra Nationalmuseet.
Skonnerten Ann af Sunderland forliste ud for Skagen i 1846, men blev senere gjort sødygtig og foreviget af maleren Martinus Rørbye. Maleriet er for nyligt blevet solgt til Louvre i Paris for 1,2 mio. kr. Det har fået museumsinspektør Jens Thidemann til at nedskrive den korrekte fremstilling af historien, som over årene var blevet fortalt i flere versioner.
Skattejagt
Drachmanns og Anchers Hus blev for 10 år siden lagt ind under Skagens Museum, og det blev startskuddet til en spændende ”skattejagt” specielt i Anchers Hus. I huset var der nemlig stadig mange skuffer, skabe, skunke og andre gemmesteder, som man ikke rigtig havde haft tid til at gå grundigt igennem siden museets åbning i 1967. Læs kunstformidler Ane Bjerg Thomsens og historiker Andreas Bjerres fortælling om hele registreringsarbejdet og de perspektiver, det åbner.
Sæbyforfatteren Hans Gregersen har endnu en gang været i arkiverne, det har resulteret i en livlig og spændende beretning om den paketfart, der fandt sted mellem Sæby og København fra 1927 og fyrre år frem.
En anden flittig skribent er Simon Jacobsen, der denne gang leverer en velillustreret beretning om Blokhus Mølle, og Elvine Sørensen fortæller lige ud af landevejen om livet i en børnerig familie i Nørre Halne.
Og så skal vi da også lige nævne museumsinspektør Thor Bach Pedersens artikel ”Den falske Landsby – Munidorf”, der er en fantastiske beretning om den kulisseby, som tyskerne under besættelsen anlagde på et stykke agerjord ved Ryå.
Vendsyssel Årbog
Årbogen slutter som vanligt af med beretninger fra arkiver og museer i Vendsyssel. Historisk Samfund for Vendsyssel står bag udgivelsen af Vendsyssel Årbog, som har fundet sted siden 1915. Dette års udgave er på 190 sider, trykt i 2.650 eksemplarer.
ÅB