Sjældne bronzemønter fundet ved Vangvej nær Østervrå

Fundet af 26 bronzemønter på en mark nær et gammelt vådområde ved Vange i nærheden af Østervrå har været en velbevaret hemmelighed indtil nu, hvor Vendsyssel Historiske Museum beskriver fundet på deres hjemmeside.
Fundet beskrives som et af de bedste arkæologiske fund i 2024 i Danmark. 26 bronzemønter lyder måske ikke af meget, men når mønterne er 1.800 år gamle, bærer vellignende portrætter af romerske kejsere og i øvrigt er ganske sjældne, er der tale om ældgamle småpenge, der er guld værd.
Mønterne blev fundet ned ad en nordvendt skråning nær et gammelt vådområde ved Vangvej nær Østervrå. Det var tydeligt, at mønterne stammede fra en samlet skat, der for nyligt har været ramt af ploven og spredt ud over en strækning på 40 meter af marken langs pløjeretningen, beskriver museet på deres hjemmeside.
Detektorfund
Møntskatten blev fundet, da medlemmer fra Detektor Vendsyssel i 2022 havde besøg af en norsk venskabsklub, der ved afsøgning af den snedækkede mark fandt fire tykke bronzemønter, såkaldte romerske sestertser, hvorefter museet blev kontaktet. En efterfølgende mere systematisk detektorafsøgning af området, gav yderligere 14 mønter. Fordelingen af mønterne på marken gav arkæologerne forhåbninger om, at det var muligt at lokalisere nedlæggelsesstedet for møntskatten. Nogle gange kan der findes spor af bygninger, hvor skatten har været nedgravet under gulvet. Med en bevilling fra Slots- og Kulturstyrelsen blev der i 2024 foretaget en arkæologisk undersøgelse af fundstedet. Desværre gav udgravningen hverken spor af huse, nedgravninger eller beholdere, til gengæld blev der fundet yderligere otte sestertser, så det samlede antal nu er oppe på 26.
Lokalhistorisk interesse
Det sjældne fund har selvfølgelig vakt stor interesse ikke mindst hos de lokalhistorisk interesserede i området. – Det er ikke noget vi har haft kendskab til, fortæller formanden for Østervrå Lokalhistoriske Forening Vivi Dybdahl og tidligere arkivar Jørgen P. Clausager, men spændende det er det helt sikkert, og nu er vi da rigtig spændte på, at finde ud af, hvor fundet helt nøjagtigt er gjort. – Det dokumenterer jo også, at vores område har haft forbindelse til Romerriget i Jernalderen, pointerer Jørgen Clausager. Parret er ikke overrasket over, at fundet ikke har været kendt af offentligheden. – Vi tænker, at det er helt naturligt, man ønsker at holde fundet og findestedet hemmeligt, af hensyn til de videre undersøgelser.
Vangeskatten forventes udstillet på Vendsyssel Historiske Museum i efteråret 2025.
Interesserede kan læse mere om Vange-skatten på Vendsyssel Historiske Museums hjemmeside: https://vhm.dk/ under sidste nyt fra museet.
ÅB