Så er det snart tid til sidste arbejdsdag for Helle og Jan i Hørby Bageri
Avisen var på besøg sidste torsdag – en ganske almindelig torsdag i bageri og butik, hvor Jan allerede kl. 1.00 var klar til at gå i gang og hvor Helle først mødte kl. 5.00 – sådan har det altid været og sådan er det i få dage endnu i Hørby Bageri, hvor rigtig mange har hentet deres brød til hverdag og fest.
Avisens udsendte mødte først midt på formiddagen, hvor vi mødte et veloplagt bagerpar, der allerførst tilbød os en dejlig kop kaffe og så fulgtes vi af ud i bageriet, hvor Jan lige kunne tage sig en pause inden næste omgang skulle i ovnen. Helle havde hjælp i butikken af Anne, så hun også kunne være med.
På spørgsmålet om, hvad Jan allerede havde bagt, lød svaret: Franskbrød – det starter jeg med og så rundstykkerne og her bages flere gange i løbet af natten.Så skal der bages wienerbrød, smørkager og masser af rugbrød, sandwichboller, flødekager og kagemænd og -koner. Jan skal også have brød klar, som bliver kørt ud til de forskellige butikker, som bageriet leverer frisk brød til hver dag – og det sker kl. 6.30.
Helle åbner butikken kl. 6.00 og inden da har hun haft fuld gang i at lave sandwich m.m. og det skal også lige nævnes, at folk også nogle gange henter brødet i bageriet, hvis det er før åbningstid.
Det hele startede på lukkedagen d. 5. marts for en og fyrre et halvt år siden og på spørgsmålet om, hvad de tænkte, da de startede, var svaret: Vi tænkte, at vi ikke ville være her så længe – men vi har aldrig fortrudt.
Jan fortæller, at han har haft tre lærlinge i løbet af årene, der er gået og også en bagersvend for 25 år siden og tilføjer han, jeg har altid en ungarbejder, så vi er altid to i bageriet.
Helle var alene om at passe butikken indtil de fik børn, derefter havde hun en fuldtidsansat og herefter og som nu har hun hjælp i butikken af unge, der gerne vil tjene lidt ekstra og som Helle også siger, så har de altid integreret deres egne børn i det hele – både i bageri og i butik.
Ud over viden om at være en meget efterspurgt bagerbutik, så har ægteparret også altid engageret sig i lokalsamfundet og holdt arrangementer for institutioner, skoler m.m. hvor man inviterede børnene til komme og bage pebernødder, småkager og andre spændende ting og der et eksempel på en 6. klasse fra Frederikshavn, der cyklede ud til bageriet for at være med.De har også været en del af Open By Night og hvad der ellers rørte sig i Hørby og omegn – og de sponsorerer gerne præmier f.eks. til Fredagsspiloppen i Dybvad og mange andre arrangementer.
De bliver boende i Hørby og der er ikke udsigt til, at de kan sælge bageriet, som et hele, men muligvis nogle af maskinerne m.m.
På spørgsmålet om, hvad tiden skal gå med efter 5. marts lyder svaret fra Helle: Jeg har en masse herhjemme jeg skal ordne og som Jan siger, så vil han gerne have lidt arbejde – og det skal han også, lyder det fra Helle og så er der jo endelig også børn og børnebørn, som de begge glæder sig til at få meget mere tid til at være sammen med. De vil også ud og se noget mere af dejlige Danmark, for det har der heller været så mange muligheder for i de mange, gode år som bagere.
Vi kommer til at savne kunderne max, som Helle siger og det samme mener Jan, så vi har ikke armene helt oppe over hovedet.
Vi nåede også ind i butikken for at følge Helle og Anne i deres travlhed for der var kunder konstant, der skulle have rundstykker, rugbrød (der er 5 slags at vælge imellem) og nogle skulle hente kagemænd og så er der jo også de superlækre romkugler, som der ryger rigtig mange af over disken hver dag.
Da butikken ændrede åbningstiderne indrettede folk sig bare og købte deres brød om formiddagen, for folk vil have deres brød i Hørby Bageri, som de plejer og Helle tilføjer også, at de ændrede åbningstider ikke har betydet noget for omsætningen.
Helle fortæller også, at folk udefra, der altid henter deres brød hos dem, har været ude for at sikre sig noget brød og for at sige farvel.
Der kom også lige en lille historie fra et af de første år, hvor de havde bageriet her – det var en søndag morgen – og de sov simpelthen over og vågnede først kl. 6 – og som Jan siger: Vi grinede hele dagen af det, men lige da de vågnede, var det nu ikke lige sagen – hvad skulle de gøre – ja, Jan foreslog vist, at de kunne melde ud, at strømmen var gået, men det var Helle ikke enig med ham i.
Som man kan se i annonce andetsteds i avisen, er der mulighed for en sidste gang at besøge Hørby Bageri med Helle og Jan ved disken og i bageriet søndag den 5. marts.
Jo-Jo
Foto: Ejvind Pedersen