Østervrås 70-årige seniorforening er sprællevende
Foreningen Østervrå seniorer fejrer den 17. september sit 70-års jubilæum i Østervrå Kulturhus. Jubilæet er bundet sammen med den årlige høstfest, og byder på lækker mad og underholdning af Johnny Hansen fra Kandis – billetter til festen er sat til salg.
Jubilæet er en god anledning til at se lidt tilbage i foreningens historie, og i samarbejde med Vivi Dybdahl fra Østervrå Lokalhistoriske Forening kommer her nogle nedslag fra den 70 år lange historie.
Stiftelsen
En stiftende generalforsamling på Østervrå Hotel den 20. april 1954 satte gang i Alders- og Invaliderentenydernes Forening for Torslev Kommune i Dronninglund Herred, Hjørring Amt. Foreningens formål beskrives således i §1: – at samle Mænd og Kvinder over 55 Aar til at arbejde for Alders- og Invaliderentenyderes fælles bedste i en Sammenslutning.
Foreningens aktivitetsniveau og bestyrelsens mødeaktivitet var ikke voldsomt de første år, så måske var det også derfor, at der kun mødte fire medlemmer op til den ordinære generalforsamling i 1957, og man blev enige om at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvor det lykkedes at gennemføre dagsordenen. Foreningen tog også navneforandring til: Invalide- og Folkepensionister for Torslev, Dronninglund Herred.
I 1958 var der indgået kontingent for 65 medlemmer, så det gik støt og roligt fremad.
I 1959 er medlemstallet 84, og formanden understreger bl.a. i sin årsberetning, at det stadig er foreningens formål at arbejde for bedre kår for pensionister (og det er vel stadig et formål?). Det var i øvrigt foreningens første kvindelig formand. Bestyrelsen henstillede dette år til sognerådet om at tage aldersrenteboliger op, men sagen blev henlagt.
Foreningen deler sig i to. Det sker enstemmigt på en generalforsamling i 1963, hvor foreningens aktiver deles mellem: Østervrå-Søholt Pensionistforening og Try Thorshøj Pensionistforening.
I 1965 holder foreningen et arrangement på Østervrå Hotel med pastor Vestergaard-Nielsen fra Aasted, og han får 50 kr. for at holde foredrag og læse op. Foreningen har også investeret i 50 sangbøger til en pris af 66,50 kr.
Kopper og stole
Et møde i det gamle kommunekontor havde i 1971 samlet 60 deltagere. Kommunen havde foræret foreningen fem borde og 30 stole, og foreningen havde selv købt 50 par kopper med desserttallerkner. Hvad mon de øvrige 30 personer sad på, og hvad drak de sidste 10 personer mon kaffe af?
Foreningen flytter i slutningen af 1973 sine møder til Spejderhytten, da Østervrå får en læge, som har klinik i det gamle kommunekontor. Fem år senere i 1978 er lægen flyttet, og foreningen er igen tilbage i det gamle kommunekontor.
I 1974 begyndte foreningen at holde høstfester, og det gør de stadig.
Pastor Axelsen var auktionarius til den efterfølgende pakkefest ved årets generalforsamling i 1978. Salget indbragte 981 kr.
Østervrå Hallen er omdrejningspunktet for Amtskredsens Sommerstævne den 16. juni 1985, hvor der deltog 400 mennesker.
I 1989 er medlemskontingentet 10 kr., og det stiger i 1989 til 15 kr. I 2004 sker en voldsom stigning fra 25 til 50 kr., i 2019 til 89 kr. og året efter til 100 kr. pr. medlem.
I 2000 bliver foreningens vedtægter moderniseret så formålsparagraffen kommer til at lyde sådan: §1: At aktivere efterlønsmodtagere, folke- og førtidspensionister i Torslev Sogn.
I 2006 tog pensionistforeningen petanque på programmet, og den aktivitet forsatte senere i eget regi.
Det er vigtigt at følge med tidens trend, og derfor skifter foreningen i 2015 navn til Østervrå Seniorer.
I nyere tid var Covid-tiden en hård udfordring, og derfor var det også et godt lille plaster på såret, at foreningen kunne invitere til en gratis middag for 100 medlemmer i 2021 takket være regeringens Sommerpakke på 33.000 kr.
Udflugter:
I 1960 tager foreningen et helt nyt skridt med forslag om en sommerudflugt. Det fremgår ikke af protokollen, hvor turen gik hen, eller om den blev til noget? I 1963 går sommerudflugten til Hirtshals og Tolne Skov – og den var vellykket. Aktivitetsniveauet stiger og flere udflugter følger, måske er det derfor, der er kommet hele 16 nye medlemmer hen over sommeren i 1964, og i 1965 kan bestyrelsen konstatere at foreningen har hele 112 medlemmer. I 1976 blev der lagt store planer for årets sommerudflugt. Rutebilejer Holger Christensen var indbudt til mødet, og turen skulle gå gennem Thy over Hanstholm, Klitmøller, Vestervig, Agger og Hurup. Heldagsturen går i 1981 til Den gamle By i Aarhus. Prisen er for medlemmer 70 kr. og for ikke-medlemmer 110 kr.
Omtumlet tilværelse
Bestyrelsesmøderne blev holdt privat på skift hos de enkelte medlemmer, mens møder og generalforsamling fandt sted i offentlige lokaler. Hvilket vidner om en lidt omtumlet tilværelse som bl.a. Østervrå og Thorshøj Hotel, Østervrå Konditori og Arbejdernes Hus i Thorshøj. Senere kom det gamle kommunekontor i Østervrå, Borggården i Østervrå, KFUM-spejdernes hus og Østervrå Ældrecenter i spil. I nyere tid holder foreningen i nogle år sine arrangementer i ØVIs klubhus, og fortsætter delvist med dette, også efter at Kulturhuset er bygget, men fra 2004 er Kulturhuset fast mødested.
Syng-sammen og Familiebanko
Syng Sammen er et helt nyt tiltag i 1990, hvor Kjeld Pedersen synger for akkompagneret af Karen Sofie Larsen. Lige fra begyndelsen et velbesøgt arrangement, som holder sig på toppen helt frem til 2014, hvor sangaftenerne slutter efter 25 år.
Familiebanko i uge 42 er også en publikumsmagnet. Siden slutningen af 00’erne har Seniorerne samlet generationer til denne hyggelige aften, hvor rundhåndede sponsorer har doneret et utal af gevinster.
Aktiviteter
Musik og sang har altid været yderst populært hos medlemmerne, men også de mange forskellige udflugtsmål har samlet god opbakning lige fra Skagen til Skanderborg, Kattegat eller Vesterhavet. Her har deltagerne set på et utal af haver, museer, havne, naturen og meget mere.
Udover de traditionelle arrangementer med banko, Høstfest og Julefrokost har der også været en masse spændende gæster på besøg – bl.a. folketingsmedlemmer Ole M. Nielsen og Chr. Mejdal, borgmestrene Ingemann Christensen, Thorkild Simonsen, Folmer Hansen og Birgit S. Hansen. Skuespiller Peter Schrøder og Ulf Pilgaard, og så alle de dejlige lokale ansigter: Bjarne Thorndal, Gurli Thykær, Karen og Jørgen Baier, Vivi Dybdahl og Jørgen P. Clausager m.fl.
Foreningen har hen over årene udviklet sig stille og roligt til et alsidigt mødested for byens og omegnens seniorer med noget for enhver smag, og gerne i samarbejde med byens øvrige foreninger. I 2023 kunne foreningen ved årsskiftet notere 221 medlemmer, heraf 23 æresmedlemmer, og bestyrelsen er i fuld gang med et ”generationsskifte” med nye og yngre kræfter, som er klar til at fortsætte det høje aktivitetsniveau i den sprællevende forening.
70-års jubilæum
Runde og halvrunde mærkedage for stiftelsen af foreningen er blevet og bliver fejret. I april 1974 holder foreningen sin 20-års stiftelsesfest på Østervrå Hotel. Jerslev Dilettanterne opførte ”Tiggermandens Tøs”. Efter forestillingen var der fælles kaffebord á 5 kr. pr. kuvert. I 1978 var der 25-års stiftelsesfest i Thorshøj Selskabslokaler. Underholdningen er lagt i hænderne på Børge Nielsen, Skjerne og Aksel Knudsen, Højris. I 1999 er der 45-års stiftelsesfest på Borggården med underholdning af Knud Erik Larsen og Niels Andersen, forhen Gydeje. 50-års jubilæet blev fejret i 2004 i kulturhuset, bl.a. med taler af borgmester Folmer Hansen, Square Dance og underholdning af Kjeld P’s Trio. Ti år senere markerer foreningen sit 60-års jubilæum, og i år runder foreningen 70 år. Det bliver fejret den 17. september i forbindelse med Høstfesten i Østervrå Kulturhus, hvor der vil være en lækker menu og underholdning ved Johnny Hansen fra Kandis. Billetter til arrangementet er allerede sat til salg.
ÅB