Næsten 100 år gammelt tårn bliver symbol på nye tider i Lyngså
Lyngså by og omegns fem foreninger indviede i søndags et fællesprojekt med en ny plads i byen omkring det gamle transformatortårn ved Lyngså Stadion. Det næsten 100 år gamle tårn er blevet renoveret og bliver samtidig et symbol på et nyt og bedre samarbejde mellem byens fem foreninger.
Transformatortårnet blev taget ud af drift i 1999, som et at de sidste i Vendsyssel. Tårnet stod gemt og glemt bag høje træer i et mindre skovbryn, og de fleste havde glemt alt om det gamle tårn. I 2022 opstod ideen om at renovere det gamle transformatortårn for at bevare det for eftertiden, da der ikke findes mange af netop den type tårne.
Igangsætter på projektet er René Madsen, formand for Lyngså Boldklub, og han havde et helt særligt mål, nemlig at gøre det til et fællesprojekt for byens foreninger. – Ideen med at udføre projektet som et fællesprojekt var, at så kunne fællesprojektet i sig selv, stå over selve renoveringsprojektet, idet ingen af foreningerne isoleret set havde den store interesse i at stå for et renoveringsprojekt af et gammelt, og tilmed privatejet transformatortårn, forklarer René Madsen. Men hvis projektets hovedformål blev, selve fællesprojektet, at vise at vi her i Lyngså var i stand til i samarbejde at gennemføre et projekt i fællesskab, så ville projektet pludselig få en helt anden demission, en værdi af flere lag, hvor selve samarbejdet blev det primære i projektet.
Nord Energi Fonden
Det var nærliggende at søge Nord Energi Fonden om økonomisk støtte til renoveringen. – Fondsbestyrelsen var positiv stemt over det fine fællesprojekt, og kort tid efter at have sendt en ansøgning fik vi svar om at projektet var godkendt, og vi kunne gå i gang, fortæller René Madsen.
I løbet af året har de fem foreninger været samlet til tre arbejdsdage, hvor de blandt andet har fældet en del træer, så det gamle tårn atter er kommet frem i lyset. Tårnet er blevet pudset op og malet samt fået en ny dør. På forpladsen er der opstillet to flotte bordbænkesæt, så det også er muligt at tage sig et lille hvil, og i søndags blev arbejdet afsluttet med en fælles indvielse.
Indvielse
Det blev en succes med ca. 40 deltagere, som havde valgt at trodse regnvejret. Derfor blev det også kun til et lille kort besøg ved tårnet, og i stedet fortsatte festlighederne indendørs i klubhuset. Formanden for boldklubben René Madsen indledte med at fortælle om projektets tilblivelse, herefter fortalte John Vognsen om tårnets historie og om støtten fra Nord Energi Fonden. De fem foreninger bød efterfølgende på sandwich, øl, vin, sodavand, kaffe og kage.
Det første af flere
Håbet er at fællesprojektet bliver startskuddet på en ny æra i Lyngså by og omegns foreningsliv. Hvor de i søndags var stolte over at kunne stå side om side og præsentere det færdige resultat. – I små landsbysamfund som Lyngså har man historisk set ikke haft den store tradition for at samarbejde foreningerne imellem, for dette har aldrig været nødvendig før – ikke før nu! Understreger René Madsen, men i en tid hvor landområder affolkes, og foreningers medlemstal falder, er eksistensgrundlaget de små landsbyers foreninger truet i en grad som aldrig før, så hvis vi vil bevare lokalsamfundet, så må vi fremover samarbejde og tilgodese hinanden i langt højere grad, end vi har været vant til.
Tårnet og pladsen omkring, skal ses som en gave til byen, da pladsen ikke tilhører nogen foreninger. Håbet med fællesprojektet er, at det ikke blot bliver det første, men at det bliver det første ud af flere fællesprojekter, slutter René Madsen.
ÅB