Landsbyklyngen ”Østkystens Guld”
Her ved indgangen til 2019 er det på sin plads at gøre status på vores projekt omkring oprettelsen af en landsbyklynge.
Vi kan med stor stolthed sige, at vi nu er en Landsbyklynge, med det formål at samarbejde i Præstbro, Voerså, Lyngså, Mølholt, Stidsholt og Ørtoft om at være et bedre sted at bo, at flytte til og at besøg som turister. Klyngen skal ikke erstatte det arbejde eller de foreninger, der i dag er ude i de enkelte områder – men støtte op om det der er fælles og koordinerende.
Det har været en lang proces frem til at stå her hvor vi gør i dag. Projektet er en udbygning af det fantastiske samarbejde, der startede i Den Bette Trekant. I foråret 2017 er der så nogle initiativtagere der mener det er tid til at udvide den Bette Trekant til at dække et større geografisk område. Det ønsker man så at gøre, ved at sende en ansøgning til RealDania, Lokal og Anlægs Fonden og DGI om at blive en af de 25 Landsby-klynger i Danmark. I juni 2017 fik vi besked om at vi var blandt de heldige.
Vi sagde ja til en ”rejse” vi på forhånd vidste, ville tage 1½ år – det har været anderledes end andre projekter, og det har indimellem sat vores tålmodighed på prøve, og til tider har vi ikke syntes, at vi er nået nogen veje. DET er vi – vi kan være superstolte at det engagement der har været lagt fra mange forskelliges side og fra alle de 6 områder for at etablere den FÆLLES landsbyklynge.
I projektet er der også en del faste processer vi skal igennem – en af dem har været en borgerundersøgelse, hvor vi har fået en indsigt i, hvordan det er at bo i klyngen og en indsigt i, hvad er måske skal til af nye tiltag for at tiltrække flere, og for at fastholde dem, der bor her i dag.
Vi kan være superstolte at den høje svarprocent på 23,5% – det var blandt højdespringerne i alle landsbyklynger ϑ
Fra starten har det været meget vigtigt at få en fælles kalender op at stå – en kalender der kan sikre, at vi ikke laver arrangementer på samme aften, og en kalender der sikrer, at vi alle ved, hvad der foregår i HELE klyngen og ikke kun vores eget lille lokal område. Den kalender er nu oppe at stå sammen med vores fælles hjemmeside. Et projekt hvor mange foreninger for både fastboende og sommerhusejere har deltaget. På opstarts workshops omkring hjemmesiden var der mødt 30 personer – superflot
Vi kan med stor stolthed fortælle om den fantastisk flotte video vi har fået lavet – en video der beskriver flot de områder.
Den film håber vi I alle vil benytte hver gang i har lejlighed til det – den skal deles deles deles ϑ
Hvis alle tiltag skal beskrives, kan status blive meget lang – men for at nævne de væsentligste:
– Der er lavet et flot logo som ALLE i klyngen gerne skal bruge
– Holdt facebook-kursus betalt af LAG- alle borgerne i klyngen var inviteret
– 6 fællesmøder – hvoraf der deltog 170 på Efterskolen den 18/9
– Markedsføring af klyngearbejdet til Landsbyløbet 2018
– En kortlægning af alle foreninger og mødesteder
– Fundraisingkursus for alle interesserede
Det officielle klyngearbejde og den organisering der er i dag er slut pr 21/3 2019 – så derefter skal der laves en ny organisering. Det bliver en eller anden form for forening. Der arbejdes pt på højtryk i styregruppen for at finde den rette organisering. Det vil I meget snart høre mere om.
Der vil være stiftende generalforsamling for den nye forening den 21/3. Mere herom senere.
Et andet tiltag der er travlt med, er at få lavet en plan for de indsatsområder bl.a. borgerundersøgelsen resulterede i. Der laves en strategiplan for hvordan og med hvad der som minimum skal arbejdes de næste par år.
Til det arbejde er der nedsat en række arbejdsgrupper med mange frivillige fra alle 6 områder.
Det er arbejdsgrupper indenfor:
– Dagligvareindkøb
– Børn og unge – skole og fritid
– Turisme
– Vandreture og vandrestier
– Kommunikation – hjemmeside, facebook og markedsføring
– Borgerinvolvering
Albæk-Voer-Præstbro sparekasses Fond har doneret 10.000 kr. til arbejdet med stier – et flot skulderklap til denne gruppes arbejde. Vi har etableret en fundraisergruppe der er i gang med at søge midler til andre tiltag i klyngen.
Denne status kan med stolthed underbygge, at der er sket mange gode ting i forlængelse af vores landsbyklynge projekt og en ting er sikkert – det er ikke slut endnu, lyder det fra styregruppen.