KUL – en nyhed i Østervrå
Sognenes stadig lidt nye præst, Kristian Brogaard, har en mærkesag, der har en helt særlig plads i hans hjerte. Det er KUL – Kirkelig Ungdoms Lederuddannelse. Derfor er det helt naturligt, at tilbuddet nu kommer til Østervrå.
Kirken gør rigtig meget for børn og pensionister – og mange steder også for børnefamilierne. Men efter min mening har kirken ikke et konkret tilbud til de unge efter konfirmationen, lyder det fra Kristian Brogaard.
Det er rigtig vigtigt, at kirken også har tilbud til unge mennesker efter konfirmationen og KUL er netop for teenagere, der er konfirmeret, forklarer Kristian Brogaard, der sammen med et lille team af lokale og en tidligere KUL uddannet, nu er klar til at tilbyde uddannelsen i Østervrå.
Fem kompetencer
KUL-uddannelse giver unge efter konfirmationen et værdifuldt fællesskab og mod til at prøve sig selv af.
Forløbet gennemgår fem faser:
1: Personlige kompetencer: Man lærer sig selv bedre at kende.
2: Sociale kompetencer: Man lærer noget om, hvad der sker i en (ungdoms)gruppe.
3: Spirituelle kompetencer: Man lærer om forkyndelse, bøn, andagter, bibelhistorier, gudstjenester m.v.
4: Pædagogiske kompetencer: Man får øvelse i at undervise og instruere lege m.v.
5: Organisatoriske kompetencer: Man lærer hvordan man planlægger.
Forløbet i Østervrå starter 3. november og foregår hver torsdag aften i ”Præsteboligen” på Bakkevænget 19. Vi slutter Palmesøndag og så skulle de deltagende gerne alle være udrustet til at kunne ”arbejde” som ungledere. Måske kommer vi undervejs i forløbet også ud og øver os på nogle lokale spejdere, men vi skal nok advare først, griner Kristian og så understreger han, at der også bliver lagt stor vægt på hygge og socialt samvær i KUL gruppen – vi skal have det sjov – hver torsdag, påpeger han.
Ikke kun Østervrå
Det er vigtigt at understrege, at tilbuddet ikke kun henvender sig til unge i Østervrå og Torslev sogne, så hvis du bor i omegnen er du også meget velkommen, fortæller Kristian Brogaard, det afhænger kun af, hvor langt du kan lokke dine forældre til at køre eller hvordan bussen passer.
Så kom og vær med. På bagsiden af avisen kan du se fakta om tid og sted.
Fakta om KUL
Ideen med KUL stammer fra Tyskland og er ”importeret” oversat og tilpasset til danske unge af Carsten Andreassen, sognepræst i Hørby på Fyn
I Tyskland fortsætter op mod 30 procent af konfirmanderne i kirken efter de er blevet konfirmeret. Og flere tusinde mødes hvert år på KUL-sommerlejr syd for Hamborg. Så der er et stort uudnyttet potentiale
Kristian Brogaard har kørt KUL forløb i flere sogne og har hentet inspiration fra blandt andet Tyskland og Finland
Forløbet består af ca 20 lektioner og er ganske gratis for deltagerne.
Ved forløbets afslutning får deltagerne et bevis for gennemført uddannelse.