Investering på Østervrå Varmeværk givet godt ud
Varmepumpen på Østervrå Varmeværk har leveret et langt bedre resultat end forventet, og i den grad taget fusen på både bestyrelse, revisor og ledelse, som i deres budgetlægning havde været meget forsigtige. Til glæde for forbrugerne har det resulteret i et særdeles positivt årsresultat og en noget billigere varmepris.
Formanden Troels Mathiassen indrømmede da også på årets generalforsamling, at det nok havde været en lidt for forsigtig budgettering, der var lagt for dagen, men til gengæld kan vi så glæde os over, at alt gik i den helt rigtig retning, lød konklusionen. Varmeværket kunne mod årets slutning give forbrugerne et nedslag i varmeprisen med tilbagevirkende kraft fra 595 kr. til 500 kr./kWh og for det nye regnskabsår en betragtelig sænkning i varmeprisen til 395 kr./kWh.
I den forbindelse var der også lige en særlig bemærkning til de forbrugere, som er fraflyttet i løbet af året. – Hvis man er flyttet inden regnskabsårets udgang, så er man velkommen til at henvende sig og få genberegnet flytteopgørelsen med de nye priser, oplyste Troels Mathiassen, også med adresse til, at der som følge af prisnedsættelsen er tilbagebetalt ca. 1,5 mio. kr. til forbrugerne via deres årsopgørelse.
Flere faktorer
Der er flere grunde til det store overskud, kunne formanden berette. – For det første har varmepumpen produceret langt mere og langt mere effektivt, end vi forventede, og endelig har el-priserne holdt sig på et relativt lavt niveau i forhold til året før, lød forklaringen.
Varmeværket afventer stadig en afgørelse i sagen omkring samarbejdet med Effekthandel Aps, som Konkurrencestyrelsen mener er ulovligt. – På landsplan er vi i alt 50 varmeværker, der har samarbejdet med selskabet, og vi var alle i god tro, da vi indledte dette, forklarede formanden, som også kunne oplyse at de 50 værker i fællesskab har hyret en advokat til at varetage sagen.
Nyt nedkølingsgebyr
Varmeværket arbejder på en ny model for beregning af nedkølingsgebyret, så det bliver mere retfærdigt for den enkelte, alt efter om man ligger i tæt afstand eller længere væk fra varmeværket. Forbrugerne opfordres derfor til, at holde øje med deres fremløbs- og tilbageløbstemperaturer, og eventuelt kontakte varmeværket for rådgivning omkring eventuelle optimeringer af deres installationer, hvis temperaturerne ikke holder, lød opfordringen fra formanden. Værket er i den forbindelse i gang med at etablere et system, der kan aflæse forbruget på timebasis, hvilket også giver forbrugerne bedre mulighed for at følge med i temperaturen på deres anlæg. Indeværende år bliver et prøveår i forhold til de nye tiltag med nedkølingsgebyret.
Regnskab og budget
Revisor Jess Hæstrup fremlagde regnskabet, der jo udviste et flot positivt resultat, som formanden også var inde på i sin beretning. Samtidig blev budgettet for indeværende regnskabsår fremlagt, herunder skitserede Hæstrup de udfordringer, der ligger i varmeforsyningslovens krav om, at varmeværket skal hvile i sig selv. Det betyder, at et eventuelt overskud skal tilbage til forbrugerne, og det kan få de konsekvenser, at slutregnskaberne hen over årene kommer til at bevæge sig i en bølger af overskud og underskud, hvilket der er budgetteret med i 2025.
Til bestyrelsen var der genvalg til Peter Karlsen, René Brandt, Jan Andersen og Troels Mathiassen samt til suppleanterne René Karlsen og Jesper Nielsen.
ÅB
Produktionen for året 2023/2024: (i parentes året før)
Gaskedel: 0,6% (5,47%)
Elkedler: 7,3% (11,41%)
Motor: 13,8% (3,8%)
Hørby: 33,4% (46,15%)
Varmepumpe: 44,9% (33,17%)
Antal forbrugere: 673 (672)