Fem gafler til Pigernes Aften i Thorshøj
Smagsløgene blev for alvor vækket til live onsdag aften i køkkenet på Thorshøj Gl. Skole, da der var debut på et madlavningshold kun for piger. Her smagte 10 piger i alle aldre på eksotiske retter fra flere forskellige lande.
Helt uden at forlade det lune skolekøkken kom de 10 piger i alderen fra 17-69 år på en kulinarisk rejse med smagsoplevelser, som ingen af dem selv havde forsøgt sig med ved de hjemlige gryder. Derfor var de også kommet for at få ny inspiration, og det havde Merete Kristensen sørget for med den kødfrie Indisk dahl med raita og stegte tortillas samt kødretten mexicansk Mole Poblano med hvidløgsnanbrød. Det franske køkken kom ind over ved desserten, som bestod af jordbærmousse med knas af peanuts, cornflakes og hvid chokolade.
Nye krydderier
Deltagerne kom til at stifte bekendtskab med frække ord som stjerneanis, røde linser, spidskommen, chiliflager og kardemomme i kombination med hvidløg, øl og mørk chokolade. Der var også en enkelte, som fandt ud af, at det nok var en god ide at følge opskriften, især rækkefølgen af krydderier, og ikke bare putte det hele i på samme tid. Heldigvis blev det endelige resultat helt vellykket, og slet ikke stærkere end at de fleste smagsløg kunne være med. Enkelte gav endda udtryk for, at de gerne så at smagen var stærkere.
Hjælp og vejledning
Merete Kristensen, der til dagligt har overblikket over gryderne i køkkenet på Østervrå Ældrecenter, kom undervejs med gode råd og vejledning til, hvordan krydderierne skal håndteres, og en klassiker, som de fleste kunne nikke genkendende til – husblas. Hvordan er det nu med husblas og temperering af ingredienserne? Den del kom også helt på plads, så alle kunne nyde en fløjlsblød mousse til dessert.
Gang i køkkenet
Det er ikke mere end et par måneder siden, at de flotte køkkenfaciliteter blev indviet på den gamle skole, og for blot et par uger siden var der debut på madlavningsholdet Pot & Pande, som kun er for mænd. Her slog 11 mand sig løs med helt traditionel mormormad af stuvet hvidkål, frikadeller og kartofler, samt en dessert med æblesuppe.
Det blev så lidt mere internationalt på pigeholdet, hvor deltagerne var delt op i tre hold med hver sin ret. Køkkenets indretning gav fint mulighed for en livlig snak hen over gryderne, og undervejs blev der også plads til at nyde en øl, vand eller et glas vin.
Pigerne sluttede af med en hyggelig fællesspisning, hvor der bl.a. også blev snakket om kødløse dage, hvilket ikke lød til at være noget, der er slået an i Thorshøj og omegn endnu.
Præcis, som når de professionelle madanmeldere er ude, så blev der også givet gafler i Thorshøj, hvor seks er det bedste resultat, og i fællesskab nåede vi frem til, at fem gafler vist var meget passende. Dog må vi sige, at desserten kaldte på den sjette gaffel, men så er der jo plads til nye kulinariske højder ved næste runde af Pigernes Aften i januar, hvor der er thaimad på menuen.
I skolekøkkenet sker der snart nye tiltag. En bagecamp for børn har 15 tilmeldte, og to bagearrangementer med Hørbys kendte bagerpar Helle og Jan er udsolgt.
De 10 deltagere i Pigernes Aften er spændte på reaktionerne på hjemmefronten, når de nye opskrifter skal prøves af.
ÅB