Familielegat restaurerer gravsten
I årene fra 1826 til 1931 sad tre generationer af slægten Lassen som ejere på Hørbylund: Niels Riis Lassen 1826-69, sønnen Anthon Gregers Lassen 1869-1911, og sønnesønnen Niels Riis Lassen 1911-1931. Den yngre Niels Riis Lassen var brodersøn til Anthon Gregers Lassen, som var ugift.
Anthon Gregers Lassen oprettede et familielegat, ”Niels Riis Lassens Familielegat”, med en kapital på 30.000 kr., hvis afkast skulle tildeles efterkommere af hans søskende, såfremt de kom i trang.
De forgangne 100 års inflation har udhulet legatkapitalen, så legatets nuværende bestyrelse, hvoriblandt Niels Riis Lassen Seniors tipoldebarn Niels Otto Larssen, har med civilstyrelsens velsignelse besluttet at afvikle legatet og benytte dets sidste penge til en restaurering af slægtens gravsteder på Hørby og Skærum Kirkegårde.
Resultatet af restaureringen blev mandag og tirsdag i sidste uge (15. og 16. maj) inspiceret af Niels Otto Larssen og hans hustru Anni Mohr Larssen, som bor i Allerød, og hans bror Rolf Larssen, som bor i Hellerup og er slægtens historiker.
På Hørby Kirkegård ligger Anthon Gregers Lassen, og i gravstedet ved siden af nevøen Niels Riis Lassen Junior og hans første hustru Charlotte Juliane Alexandrine Ahlefeldt-Laurvigen. De to store gravsteder er af samme type: omgivet af lave stenpiller hvori er ophængt jernkæder, bevokset med vedbend og en stor sten med indskrift og – for Anthon Gregers’ vedkommende – en portrætmedaljon. Graver Henrik Bak har nænsomt renoveret stenpillerne og foretaget en rensning af sten og portrætmedaljon.
På Skærum Kirkegård ligger Niels Riis Lassen Seniors datter Laura Frederikke Lassen og hendes mand Lars Larssen, som ejede gården Slustrup i Skærum Sogn, og en del af deres efterslægt. Deres gravsten, som er hvide marmorplader, er blevet afrenset og opmalet.
Endelig står ved Hørbylund Hovedgård en stor sten med navnene på alle kendte ejere af gården gennem århundrederne; den er nu blevet ajourført med navnene på de seneste ejere.
Legatbestyrelsen har fået stor hjælp af Hørbylunds nuværende ejer, Niels Jørgen Lunden, og af Bent Andersen, Sæby, der er medlem af provstiudvalget for Frederikshavn Provsti.
Inspektionen af gravstederne på Hørby Kirkegård faldt ud til brødrene Larssens fulde tilfredshed, og var meget interessant at overvære for Deres udsendte, idet Rolf Larssen delagtiggjorde deltagerne i den meget omfattende slægtshistorie.
Den opmærksomme læser vil have bemærket, at navnet staves med to s’er, hvilket skyldes, at Laura Frederikkes mand Lars Larssen var søn af købmand i Sæby Peter Jacob Larssen, der var nordmand.
Peter Jacob Larssen var født i Merdøy ved Arendal i 1782 og kom til Vendsyssel som kaperkaptajn under Napoleonskrigene. Han forelskede sig i den purunge præstedatter Laurentze Marie Abel fra Understed Præstegård, og fik hendes fars tilladelse til at gifte sig med hende, mod at han opgav det risikable kapervæsen og nedsatte sig i land. Han blev så købmand i Sæby, og han og Laurentze fik i årenes løb ti børn, hvoraf den kendteste nok er Johan Peter Larssen (1822-96), der blev kaptajn på Læsø Rende Fyrskib og deltog i krigen 1864 som frivillig; han har efterladt sig et langt erindringsmanuskript om sin krigsdeltagelse.
Niels Riis Lassen Junior blev født i 1880 i Hjørring som søn af Lauritz Jordhøy Lassen, der var søn af Niels Riis Lassen Senior; han var ejer af det tidligere Schmidts Bryggeri på Springvandspladsen i Hjørring, men solgte i 1883 til det nye bryggeri Vendia, og blev siden gårdejer. Lauritz Jordhøy Lassens kone, Emma Louise Vilhelmine Ida Tønnies var datter af den kendte Aalborg-fotograf Heinrich Tønnies, der var indvandret fra Tyskland som glassliber og glasmaler ved Conradsminde Glasværk i Himmerland.
Som man kan forstå, svirrede det i luften med aner og giftermålsalliancer, så det omtrent kunne tage pusten fra den mest garvede slægtshistoriker!
Efter besøget på Hørby Kirkegård kørte selskabet til Hørbylund, hvor Niels Jørgen Lunden viste rundt i komplekset af de karakteristiske kampestens-avlsbygninger og i stuehuset, som er opført af Anthon Gregers Lassen. Trods det noget fugtige vejr en fornøjelig og vellykket formiddag.
Tekst: Jørgen Peder Clausager
Fotos: Vivi Dybdahl og Jørgen Peder Clausager