Mathilde Kimer: Jeg er rimeligt tit bange
I et totalt udsolgt Østervrå Kulturhus tog DRs udenrigskorrespondent Mathilde Kimer tilhørerne helt tæt på den ukrainske krigsfront og det statskontrollerede Rusland.
De var kommet fra hele Vendsyssel for at høre og se én af vor tids kendte udenrigskorrespondenter Mathilde Kimer kaste lys over krigen i Ukraine, men også give et indblik i den almindelige russers hverdag. Aftenens gæst har så afgjort også den helt rette indsigt i forholdene og de begivenheder, der er gået forud for den krig, der raser nu snart på tredje år.
I sin indledning lagde Kimer op til, at hun med sit foredrag ville forsøge at gøre os klogere på, hvad ukrainerne og russerne tænker. Til at underbygge sin ord, havde hun medbragt små filmklip og fotos fra begivenheder og mennesker, hun kom omkring i sit foredrag.
Titlen på aftenens foredrag var: ”Jeg kommer ikke hjem i dag”, og den titel, netop fordi Mathilde Kimer befandt sig lige i orkanens øje, da krigen brød ud. – Det var egentlig planen, at jeg skulle hjem til Danmark, men de planer blev aflyst, fortalte Kimer.
Inden havde vi lige fået ridset begivenhederne omkring den russiske annektering af Krim, og hvordan hun selv havde set tegn på, at invasionen var nært forestående. – Så det var sådan set ikke nogen overraskelse for mig, da den kom, lød det, og viste eksempler på, hvordan ukrainernes nationalitetsfølelse for alvor fik magt. I de efterfølgende timer og dage var Mathilde helt tæt på begivenhedernes centrum – helt tæt på fronten, men også meget optaget af at skildre den almindelige ukrainers hverdag. Vi fik således flere perspektiver på dagligdagen og livet for de mennesker, hun opsøgte og talte med.
Rusland
Mathilde Kimer kom også ind på, hvordan hverdagen er for den almene russer. Bl.a. informationsrummet, som altid har været indsnævret, men nu er blevet endnu mere begrænset og statskontrollet. Her gav hun også eksempler på, hvordan situationen er helt aktuelt, og hvordan den russiske befolkning reagerer på det. Fakta er imidlertid, at begge parter i krigen dæmoniserer modstanderen i deres oplysninger til deres befolkning.
Mathilde Kimer var heller ikke selv gået fri af, at blive en lille brik i et politisk spil. I juni 2022 blev hun således frataget sin akkreditering, og er udvist af Rusland frem til maj 2032. Det samme sket for hende i Ukraine, idet man mente, at hun var hvervet af den russiske sikkerhedstjeneste, og det var helt uforståeligt for hende. Heldigvis kunne hun trække i nogle tråde, og efter et lille halvt år fik hun sin tilladelse tilbage.
Spørgsmål
Mange havde lyst til at stille uddybende spørgsmål til Mathilde Kimer, som svarede beredvilligt på det hele. Der blev spurgt ind til bl.a. den nuværende situation ved fronten, muligheden for fredsforhandlinger, religion, hvis Putin blev fjernet m.m. Et spørgsmål gik direkte på: Er du ikke bange? – Jo, rimeligt tit, hvis ikke jeg blev det, er jeg jo idiot! Lød det klare svar fulgt op med et mere kontant: Jo, jeg bliver røvhamrende bange, og jeg kan også blive overvældet af sorg og afmagt, men jeg prøver altid at risikovurdere, om vi kan komme ud, inden vi går ind i et område. Jeg har gjort op med mig selv, at selv om der er mange ting at blive bange for, så er det vigtigt at lave TV – at møde mennesker, for at fortælle deres historie. Jeg er af den overbevisning, at mit job er meningsfuldt, og så er det også værd at blive ked af det og bange.
Aftenens foredrag var et samarbejde mellem FOF Vendsyssel, Østervrå Bibliotek – Menighedsråd, – Frikirke, – Seniorer og ØVIs Venner.
Fakta
Mathilde Kimer:
Født i 1980 i Korsør
Uddannet journalist
Tilknyttet DR siden 2005
Siden 2014 korrespondent fra Rusland og Ukraine
ÅB