Tirsdagstræf om Brødremenigheden i Christiansfeld
Cand. mag. etnolog Annemette Løkke Berg gæster Østervrå Frikirke, tirsdag 27. marts, hvor hun fortæller om Brødremenighedens historie og traditioner i hverdagen suppleret med billeder fra Christiansfeld.
Den lille by Christiansfeld nord for Haderslev i Sønderjylland er kendt i hele landet og måske også udover grænsen, for de populære honningkager, som flere generationer af bagere har bagt siden slutningen af 1700-tallet.
Et andet kendetegn for byen er Brødremenigheden, som ofte siges at være den første frimenighed i Danmark. Den bygger på det luthersk-evangeliske grundlag, og er en menighed, som tiltrækker sig opmærksomhed, idet den har grundlagt og opbygget byen med en særlig arkitektur, som normalt ikke er det, man ser i mindre byer.
UNESCOs verdensarvsliste
Cand.mag. i europæisk etnolog, Annemette Løkke Berg, Sæby, har i fem år arbejdet i den lille Christiansfeld og har medvirket til, at byen er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
Annemette gæster Østervrå Frikirke til det næste Tirsdagstræf, hvor hun fortæller om Brødremenigheden, hvis historie rækker tilbage til præsten Jan Hus, der i 1400-tallet var en af de første reformatorer og senere omfatter de ideer og religiøse tanker, som den tyske greve Nicolaus Zinzen-dorf bidrog menigheden med. Et væld af moderne inspiration og religiøse mål, som påvirkede Brødremenigheden i Tyskland, og hvis ideer og eksistens i 1773 blev muliggjort i Danmark, takket være den danske konge Christian VII.
Annemette Løkke Berg vil fortælle om Brødremenighedens historie og traditioner i dag, og hun viser billeder af byen og dens særlige bygninger.
Annemette Løkke Berg har tidligere været ansat i en længere årrække som leder på Sæby Museum – det nuværende kystmuseum.
Der er gratis adgang til foredraget, og der kan købes kaffe med brød i pausen.
ÅB