Syltedronningen og Rabarberkongen
Lidt udenfor Brønden bor Keld Thinggaard Hansen, og i hans have findes de mest fantastiske gamle rabarbersorter. I mere end 12 år har han brugt tid på at finde frem til de, efter hans mening, bedste af slagsen. I årenes løb har han afprøvet mere end 50 sorter. – Jeg har fundet frem til syv sorter, der smager fantastisk, og hvis det skal være helt perfekt, så er det en god ide, at kombinere dem, forklarer Keld Hansen.
Rygtet om de fortræffelige langstilkede grønsager er også nået til Sjælland. Syltedronningen Helena Grayston, København skulle til Jylland for at holde foredrag og kursus, og dertil skulle hun bruge nogle lokale rabarber. – I København, havde jeg hørt om de lækre rabarber, der findes ved Aalborg, så jeg kontaktede Mortens Kro, og Morten var ikke i tvivl om, at det var Keld Hansen fra Brønden, jeg skulle have fat i, fortæller Helena Grayston. Hun ringede til Keld, og de faldt i en livlig fagsnak. Keld var helt med på at dele sit materiale med Syltedronningens kursister, og aftalen blev at Helena skulle komme til Brønden for at se, hvad det er Keld går og arbejder med.
Keld Hansen blev noget overrasket, da han blev ringet op af en kogebogsforfatter og Klummeskribent fra Fredensborg Avis. – Jeg synes, det er spændende, at selv på Sjælland, har de hørt om mine rabarber, siger Keld Hansen, der leverer sine produkter til et stort antal kunder i lokalområdet – også Mortens Kro. Kunderne har døbt mig Rabarberkongen, og det er jeg da ret stolt over, tilføjer Keld. Han er stadig på jagt efter rabarbersorter, og måske endnu mere navnene på de enkelte sorter. – I modsætning til æbler og pærer, hvor man kan købe den sort, man ønsker, så er det ikke tilfældet med rabarberne, forklarer Keld.
Bedstes Rabarberdrøm
I København lagde Syltedronningen rejseplaner. – Jeg glædede mig til at møde Keld, pakkede bilen med forklæde og smagsprøver, inden jeg drog nordpå, og jeg blev ikke skuffet. Keld serverede en fantastisk frokost og til dessert smagte vi ”Bedstes Rabarberdrøm”, som er lavet på rabarberkompot – selv flødeskummet var pisket til perfektion, det var en udsøgt lækkerbisken, forsikrer Helena og fortsætter. Opskriften kan følges over 150 år tilbage, mener Keld, og selvom kiwi ikke fandtes den gang, så havde han ret i, at det var helt rigtigt som pynt og modspil til rabarberkompotten.
Keld supplerer: – Jeg går meget op i at maden skal være lækker, og samtidig hurtig at lave. Når man har rabarberkompot stående i køleskabet, kan der laves en luksuskage på 5-6 minutter. Rabarberen er syrlig og kan bruges på mange måder i et køkken, og når vi sylter, tilføjer Syltedronningen. God mad behøver ikke være besværligt eller tage lang tid, men det hjælper at få råd fra eksperten og forstå, hvad vi kan bruge råvaren til. Når vi sylter, er råvaren vores udgangspunkt, og jeg har i hvert fald lært, at rabarber er mange ting, og vi skal interessere os for sorten, fordi der er så mange forskellige.
Bogudgivelse
Der er ingen tvivl om at de to eksperter synes, at deres første møde var en succes. – Jeg fik lov til at fortælle om mine rabarbersorter, fortæller Keld, og vi trak rabarber, som skulle bruges på Helenas kursus. – Jeg fik nogle helt vidunderlige rabarber med, det gav vores kursus en spændende og personlig vinkel, og kursisterne fik næste dag smagt på alle fem sorter, supplerer Helena.
Hun står netop overfor at udgive sin første syltebog ”Syltedronningen – moderne syltning til alle måltider”, som udkommer i juni på forlaget Koustrup & Co. Med i bogen er hendes vinderopskrift på ”Rustik Rabarbersyltetøj”, som nu er godkendt af selveste Rabarberkongen, så helt galt kan det da ikke gå, mener hun.
ÅB
Foto: Ejvind Pedersen