En krigergrav på Hørby Kirkegård
Af Jørgen Peder Clausager

Ved besøg på Hørby Kirkegård blev vort blik fanget af en gravsten med følgende tekst:
Minde over
Markus Juul Hansen
F. i Lunden 24. Juni 1890
Falden i Frankrig
9. Novbr. 1918
–
Han døde for sit Fædreland
Det måtte undersøges lidt nærmere!
Markus Juul Hansen var som oplyst født i Lunden, et husmandssted på Tranekær Mark allernordligst i Hørby Sogn, som søn af husmand Hans Christian Hansen (1861-1934) og hustru Mathilde Jensen (1855-1912). De var blevet gift i 1884 og fik sammen syv børn, fire drenge og tre piger; Markus var nr. 3 i søskendeflokken.
Markus blev konfirmeret i Hørby Kirke i 1904, og skrevet i tilgangslægdsrullen for Hørby Sogn i 1908, lægd.nr. 451, nr. 32. En blyantsvedtegning i lægdsrulleprotokollen oplyser lakonisk: ”i udl.”. I 1912 udvandrede han nemlig til USA, hvor han slog sig ned i Cottonwood County i delstaten Minnesota, som tiltrak mange danske udvandrere.
Ved USA’s indtræden i 1. verdenskrig i 1917 har Markus meldt sig som frivillig til hæren. Efter den militære uddannelse blev de soldater, som skulle sendes til den europæiske krigsskueplads, samlet i en håndfuld store opsamlingslejre; for Markus’ vedkommende Camp Merrit i Bergen County i delstaten New Jersey, tæt ved New York. Her fik han så vidt vi kan se, tildelt amerikansk statsborgerskab den 23. august 1918; han omtales i den forbindelse som ”PVT”, private, d.v.s. menig soldat. Han gjorde tjeneste i ingeniørtropperne, så vi gætter på, at han har haft en håndværkeruddannelse.
Han blev indsat på vestfronten i Frankrig, hvorfra han den 27. oktober 1918 skrev hjem til familien i Lunden; i brevet fortalte han, at han havde følelsen af, at hans liv hang i en tynd tråd, men at han var ved godt mod.
Brevet nåede først hjem noget før jul – og da var Markus ikke længere i live. Han faldt, som også gravstenen oplyser, den 9. november, under arbejde med at slå bro over en flod. Det var på 1. verdenskrigs tredjesidste dag – våbenhvilen trådte som bekendt i kraft den 11. november 1918 kl. 11. Meddelelsen om, at han var savnet, formentlig faldet, nåede dog først hjem til hans familie et godt stykke ind i 1919.
Markus’ lig er blevet fundet, identificeret og begravet i Frankrig; men det skulle ikke blive hans sidste hvilested. Det var en amerikansk bestemmelse, at faldne skulle begraves i deres hjemland; og til trods for, at han var blevet amerikansk statsborger, blev han i efteråret 1921 ført hjem til Danmark, i en jernkiste, og den 13. november blev han begravet fra Hørby Kirke.
Sognepræst Anders Nielsen forrettede begravelsen, og nævnte i sin tale, at Markus som så mange havde ofret sit liv i fremmed land, og han havde sin del i, at ”atter det skilte bøjede sig sammen” – en hentydning til genforeningen med Sønderjylland året forinden, der jo var blevet muliggjort ved de allieredes sejr i krigen. Markus blev derefter stedt til hvile på kirkegården ved siden af sin mor.
– o O o –
Markus var ikke den eneste vendelbo, der mistede livet i amerikansk krigstjeneste i Frankrig. Det samme gjaldt Christian Peter Jensen Hust, søn af husmand og strandfoged Jens Jensen Hust, født 13. april 1890 i Raabjerg Sogn, og såret på krigens sidste dag, den 11. november 1918; han døde af sine læsioner den 4. december. – Han blev ført hjem og begravet den 20. februar 1922 fra Raabjerg Kirke; hans 84-årige mormor, Johanne Marie Mortensen, der var død den 11. februar, blev begravet samtidig. – Vendsyssel Tidende omtalte, tydeligvis imponeret, at amerikanerne havde afholdt alle udgifter ved hjemtransporten af kisten, og at den ledsager, som var med, endog havde tilbudt at betale for transporten fra Frederikshavn til Raabjerg, ”hvad faderen dog selvfølgelig afslog”.
I Raabjerg kirkebog omtales Christian Peter ved begravelsen som ”ugift landmand, New York”. Han var, som Markus, udvandret omkring 1912.
– o O o –
Den 30. maj 1930 stod ”De allierede danske Vaabenfæller” for en højtidelighed, hvor der på de to soldatergrave blev nedlagt laurbærkranse med signerede bånd, flankeret af det danske og det amerikanske flag. ”Vaabenfællerne” blev repræsenteret af købmand Poul Jepsen, Sæby, der udtalte mindeord over de faldne.
Poul Henning Jepsen, som var hans fulde navn, boede ved folketællingen 1930 i Algade 23 i Sæby. Han var født i Skælskør i 1889, og således jævnaldrende med Markus Juul Hansen og Christian Peter Jensen Hust. Vi kender i øvrigt intet til ham og hans adkomst til at repræsentere ”De allierede danske Vaabenfæller” – men kan jo gætte på, at han også selv har deltaget i 1. verdenskrig på allieret side.
– o O o –